About Us

Τέλος διακοπών..Νέο background, νέες αναρτήσεις έρχονται !!

Translate


Τα υλικά που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι περισσότεροι άνθρωποι για να αποθηκεύσουν τα ρούχα τους για πολύ καιρό στις ντουλάπες των σπιτιών τους, περιέχουν συνήθως ναφθαλίνη ή παραδιχλωροβενζόλιο ως δραστικά συστατικά.

Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες είναι πτητικές και τοξικές και προκειμένου να είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση του σκόρου και άλλων παρασίτων στα ρούχα, πρέπει να είναι και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Όταν αυτές οι ουσίες είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για οποιονδήποτε εκτεθεί σε αυτές.
Η ναφθαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, η οσμή της ναφθαλίνης μπορεί να ανιχνευθεί σε μερικά μέρη ανά δισεκατομμύριο “μονάδων” αέρα. (Ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο στον αέρα αντιστοιχεί περίπου σε μερικές σταγόνες νερού σε μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.)

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την υγεία

Τα συμπτώματα της έκθεσης σε ναφθαλίνη περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μερικά από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αιμολυτική αναιμία. Μερικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η αιμολυτική κόπωση, η έλλειψη όρεξης, η γενικευμένη ανησυχία, και το χλωμό δέρμα. 

Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια, αίμα στα ούρα και ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα. Με βάση τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Η έκθεση σε παραδιχλωροβενζόλιο έχει συνδεθεί με ναυτία, έμετο, ζαλάδα, κόπωση, πονοκεφάλους, ερεθισμό των οφθαλμών και της ρινικής διόδου και δερματικό ερεθισμό. Το παραδιχλωριοβενζόλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική και ηπατική βλάβη σε μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα, τα οποία μπορεί να τα βάλουν στο στόμα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι το παραδιχλωριοβενζόλιο είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση επιστημονικών μελετών σε ποντίκια.

Τι να κάνετε όταν “κατεβάσετε” τα χειμωνιάτικα από την ντουλάπα

Φροντίστε να έχετε παράθυρα και πόρτες ανοιχτά στο δωμάτιο, όταν “ξεπακετάρετε” τα χειμωνιάτικα ρούχα και τα κατεβάσετε από τις ντουλάπες. Αμέσως αφαιρέστε και πετάξτε οποιαδήποτε υπολείμματα ναφθαλίνης. Ξεδιπλώστε κάθε ένα ρούχο ξεχωριστά, τινάξτε το καλά και αφήστε το να αεριστεί στο δωμάτιο, χωρίς να κλείσετε τα παράθυρα.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από αυτό το δωμάτιο για τις ώρες που θα αερίζετε τα ρούχα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, τότε μια καλή λύση είναι να περάσετε τα ρούχα από το στεγνωτήριο για μια σύντομη λειτουργία 10-15 λεπτών σε κάθε “γέμισμα”.

Εάν είναι εφικτό, απλώστε τα ρούχα στο ήλιο.

Εναλλακτικές λύσεις στις ναφθαλίνες για την αποθήκευση των ρούχων σας

Όσο καθαρή και αν είναι μια ντουλάπα, δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τον σκόρο χωρίς τις χημικές αυτές ενώσεις, αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Αυτός είναι η συσκευασία των ρούχων σε ειδικές τσάντες/σακούλες οι οποίες κλείνουν αεροστεγώς και διαθέτουν ειδική βαλβίδα από την οποία μπορείτε με μια αντλία αέρος να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από το εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση ποτέ (μα ποτέ!) μην αποθηκεύσετε ρούχα τα οποία δεν τα έχετε προηγουμένως πλύνει καλά.

Πηγή: iatropedia.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top